Voiam sa fac turta dulce mai de mult si s-a nimerit perfect, chiar in seara de Ajun. Principala problema era cu ce sa o indulcesc si am ales, in cele din urma, cartof dulce si kaki. Reteta este inspirata de aici si adaptata de mine.
Ingrediente:
- aproximativ 600 g faina – integrala si alba ecologica
- 2 oua ecologice
- 1 lingurita si 1/2 praf de copt eco
- 1/2 cartof dulce fiert
- 1/2 kaki pasat
- aproximativ 200 g unt
- aproximativ 1 lingurita si 1/2 scortisoara
- aproximativ 1 lingurita si 1/2 nucsoara
- o bucatica de ghimbir ras
- esenta naturala de vanilie
- cateva cuisoare maruntite
Untul l-am scos mai devreme din frigider, ca sa se inmoaie. Am pasat cu furculita cartoful dulce fiert, la fel si fructul de kaki si le-am amestecat cu ouale batute, untul si esenta de vanilie. Am avut ceva de furca la pasat, pentru ca nu era foarte moale kaki-ul. Prin urmare, la sfarsit a trebuit sa indepartez bucatelele mai mari, care se simteau.
Faina am amestecat-o cu praful de copt si mirodeniile, apoi am adaugat-o – treptat – peste celelalte ingrediente. La sfarsit, aluatul a ramas moale si doar putin lipicios. Am impartit aluatul in trei si l-am bagat in frigider, unde a stat vreo trei ore si jumatate, pana am putut sa ma ocup de el. Dupa ce l-am scos, am intins cu facaletul o foaie nu prea subtire din fiecare bila de aluat si am decupat in diferite forme: inimioara, omulet, steluta, casuta, bradut etc.
A participat si Buburuza mea, care a fost incantata, ca de obicei, sa se joace cu aluat si chiar a reusit cateva forme foarte dragute. Mi-au iesit doua tavi. Turta dulce s-a copt in 20 de minute – la 180 de grade, apoi am redus la 150, ca sa nu se arda. Este un succes garantat: chiar si Mos Craciun a primit doua bucatele, pe langa morcovul pentru Rudolph, si nu am mai gasit nimic dimineata ;). Buburuza, super incantata si ea: ar fi mancat de seara mai multa, dar ne-am inteles la doua bucati, urmand sa continuam a doua zi, de Craciun.
Timp de preparare: 50 de minute (inclusiv taiatul); timp de coacere: 20 de minute (plus 3,5 ore la frigider)