Marturisesc, de la bun inceput, ca reteta de cozonac fara zahar nu imi apartine. Nici executia, de altfel :). A facut-o mama pentru Buburuza, avand in vedere ca in parc, printre varietatea de dulciuri, a vazut si cozonac. I s-a oferit, de mai multe ori, prin urmare bunicii au fost nevoiti sa refuze de tot atatea ori. Adevarul e ca, la ce minunatii se mananca in parc, la locul de joaca, cred ca un cozonac de casa este prin lucrurile aproape inofensive.
Este un cozonac fara zahar, dar nu din faina integrala, pentru ca este putin probabil ca ar fi iesit la fel de pufos. sa trecem acum la
- 1 kg faina alba ecologica de la Mega Image
- 5 oua ecologice – 3 galbenusuri si un ou intreg, plus unul pentru uns
- 1/2 litru lapte de capra
- 150 gr smantana grasa
- 1/2 pachet unt
- 1 cubulet drojdie
- aproximativ 20 de curmale bio, fara zahar adaugat si fara conservanti
- 250 gr nuci si pudra de roscove pentru umplutura
Se pregateste maiaua (din drojdie, lapte, faina) si se lasa la crescut. De fiecare data cand creste, se amesteca din nou – de 3 ori. Se toarna lapte fierbinte peste 200 g faina, se amesteca cu maiaua si se incepe framantatul. Restul fainii se amesteca cu curmalele care au fost lasate la hidratat, peste noapte, si apoi amestecate in blender. In compozitie se adauga treptat restul ingredientelor. Foarte important, totul trebuie sa fie la temperatura camerei. Doar un albus intra in compozitie, de la restul se foloseste doar galbenusul. Dupa oua, se adauga, treptat, smantana si untul inmuiat.
Umplutura a fost facuta din nucile maruntite si pudra de roscove. Pentru fiecare forma au fost pregatite cate doua cocoloase mari, aplatizate cat sa ia forma unui cerc, unse cu nuca si pudra de roscove. Cei doi cozonaci au fost apoi rulati si impletiti intre ei. Astfel pregatit, cozonacul se lasa la crescut si in forme, apoi se unge pe deasupra si se da la cuptor. S-a copt in 45 de minute, primele 5 la 2oo de grade, apoi la 180. Iese pufos, dar foarte putin dulce. Buburuza si noi l-am mancat asa, dar poate fi uns cu miere pe deasupra, dupa ce e gata, sau pot fi adaugate mai multe curmale.
Timp de pregatire: 2 ore; timp de coacere: 45 de minute