Am tot cochetat cu ideea de a face cozonac pentru Buburuza, fara zahar sau miere. Intr-un final, am decis ca e, totusi, devreme si vom avea timp si de asta cand mai crestem. Prin urmare, am ajuns la acesti biscuiti cu aroma de iarna: cu mandarina si scortisoara. I-am facut in ziua de Craciun si au iesit incredibil de fragezi, sfaramiciosi chiar. Cred ca mergea un pic mai multa faina si ar fi iesit la fel de buni.
Ingrediente:
- aprox. 450 de g faina integrala
- 200 g unt
- zeama de la doua mandarine
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita nucsoara
- o bucatica de ghimbir ras
- esenta naturala de vanilie
Am lasat untul afara cam o ora, inainte, ca sa il pot incorpora mai usor. Am pus 400 de grame de faina si am amestecat-o cu untul, cu mana. Am adaugat, apoi, zeama de la doua mandarine – ar fi mers mai multe, pentru ca nu ies prea dulci – esenta de vanilie, scortisoara, nucsoara si ghimbirul. A fost foarte mica bucatica pe care am folosit-o, de teama sa nu iasa iuti, dar nu s-a simtit deloc. Ca toate retetele mele, si aceasta va fi acceptata de copiii care nu sunt obisnuiti cu dulciurile cu zahar. Altfel, nu cred ca va fi pe gustul lor. La sfarsit, am mai pus vreo 50-70 de g de faina, ca sa ii pot modela.
O parte din coca am pus-o intr-o forma de silicon, cu figurine: om de zapada, bradut, clopotei. S-au facut extrem de repede biscuitii cu aroma de iarna: in 10 minute erau deja mai mult decat aurii, cei din forma de silicon. Restul de coca am facut-o bilute, pe care le-am aplatizat si apoi le-am taiat cu un sablon in forma de steluta. I-am pus intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina si i-am lasat aproximativ 20 de minute, la foc mic. Cel mai tare se simte aroma de scortisoara, care a parfumat toata casa. Yummy :)!
Timp de pregatire: 15 de minute; timp de coacere: 10 minute o serie, 18-20 de minute cealalta serie
Sa avem un an sanatos, de care sa ne bucuram la maximum! La multi ani, 2017!