Am vrut sa variez biscuitii simpli pe care ii fac Buburuzei si, inspirata de placinta cu mere si scortisoara, am ajuns la o reteta de biscuiti cu mere si scortisoara :). Sucul de mere l-am folosit nu doar pentru aroma, ci si pe post de indulcitor – cat sa dea o idee de dulceata, pentru ca nu se poate compara cu un preparat in care se foloseste zahar sau miere.
Ce altceva am mai pus? Cateva cirese, unt, fulgi de mei, esenta de vanilie, putin ghimbir si, bineinteles, faina integrala.
- o cana si jumatate faina integrala (cam 150 de grame, cred)
- unt – o fasie lata cat doua degete
- sucul de la un mar si cateva cirese
- o mana fulgi de mei
- esenta naturala de vanilie
- un varf de lingurita de ghimbir macinat
Am amestecat in blender un mar maricel si vreo 5 cirese fara samburi, cu putina apa, cat sa dea voie sa fie amestecate. Apoi, am incorporat untul in faina, amestecand cu mainile, am pus sucul peste, apoi fulgii de mei, esenta de vanilie, scortisoara – aproape o lingurita si putin ghimbir macinat. Compozitia obtinuta am lasat-o in frigider o jumatate de ora, apoi am modelat bilute, pe care le-am aplatizat cu mana. Aveam planuri sa folosesc forme, dar compozitia era destul de moale si nu ar fi mers. In plus, ma grabeam si nu am vrut sa pierd mai mult timp.
Am pus biscuitii pe hartie de copt si i-am tinut 30 de minute la cuptor. Primele 3-5 minute, la foc mare (treapta a treia, din trei), apoi la cel mai mic nivel, pana s-au rumenit usor pe spate. Ies cam douazeci de biscuiti molicei, numai buni pentru cei cativa dinti ai Buburuzei, careia, de obicei, ii place sa muste si din mar. Sunt doar putin dulcegi, dar scortisoara le da o aroma foarte placuta, impreuna cu marul. Sunt „niam-niam”, ce sa mai zic :). Asta e lauda suprema primita de la Buburuza, pana acum, la 1,5 ani: se posteaza in fata mea si zice „niam-niam”, semn ca mai vrea unul. Se pastreaza moi doua zile, apoi se mai intaresc.
Timp de preparare: 10 minute; Timp de coacere: 30 de minute

