De cele mai multe ori gustarea de dupa-amiaza a Buburuzei consta in iaurt, combinat cu seminte de chia sau de susan, iar uneori budinca de quinoa sau branzica de capra facuta in casa, cu mar copt sau dovleac. Cand mai avem pauze de la aceasta rutina, ii pregatesc biscuiti cu ce imi mai trece prin minte. Intr-un astfel de moment, i-am facut aceste briose cu legume si marar. M-am uitat ce legume mai avem, pe care as putea sa le folosesc si le-am pregatit rapid.
Ingrediente:
- 1 cana faina integrala
- o bucata de unt
- iaurt de capra – aproximativ 3 linguri, cat sa se lege un aluat lipicios si destul de moale
- 1 sfert de morcov
- 4 bucatele dovlecel
- o bucatica sfecla rosie
- marar
- 1 catel de usturoi
Am format mai intai aluatul, din amestecul de faina, untul taiat bucatele si iaurt. As fi pus si un ou, dar cum nu mai aveam niciunul, a mers si asa. Am dat morcul pe razatoarea mica, sfecla si apoi dovlecelul. Cu dovlecelul a mers mai greu, pentru ca era direct de la congelator – pus de mine asta vara – si mi-au inghetat mainile pana cand am reusit sa-l dau pe razatoare. Am tocat vreo trei fire de marar si le-am amestecat si pe ele in aluat, impreuna cu legumele. La sfarsit, am pus si un catel mic de usturoi, ca sa dea mai mult gust, impreuna cu mararul, avand in vedere ca nu folosesc inca sare. Teoretic, Buburuza ar avea voie, pentru ca are peste un an, dar prefer sa mai aman momentul, pentru ca am citit si pareri conform carora sarea este greu de procesat de copii, pana la trei ani.
Am pus compozitia in formele de briose, din silicon, si am dat-o la cuptor, cam 25 de minute. De la faina integrala si pentru ca nu am folosit ou, briosele au o textura mai tare decat cele clasice, dar au putut fi mancate fara probleme. Cu mare, mare placere si strigaturi, in semn de „mai vreau”. Patru briose au disparut inca din prima zi, iar a doua zi au mai ramas doua, pentru ca sase au iesit in total. Am gustat si eu o bucatica si erau foarte bune, chiar in lipsa de branza sarata sau alte condimente. Urmatoarele pe lista sunt briosele cu spanac, pe care vreau sa le incerc pentru Buburuza.
Timp de pregatire: 15 minute; Timp de coacere: 25 de minute, la foc mic sau pana se rumenesc usor pe spate si se desprind de forme

Buna, am încercat si eu azi rețeta dar cu faina neagra, morcovi, cartof dulce, usturoi și mărar, atât aveam in casa. Am pus si un ou si iaurt, cum ai scris. Când sunt gata ca stau laa 150 grade la cuptor de 40 min si miezul tot lipicios este. Mersi 🙂
Am uitat semnul întrebării după cand sunt gata „?” :))
Buna, Ioana,
Poate depinde si de tipul fainii si de cuptor. Sau poate ai pus prea multe legume si din cauza asta a ramas miezul lipicios. Eu folosesc faina integrala Dr. Avraham de la Carrefour, iar cuptorul coace foarte repede. In general, las doar 2-3 minute la treapta a treia, apoi dau pe 1, pentru ca altfel arde. Eu le-am pus in forme de briose de silicon si dupa 25 de minute au fost gata – cand s-au rumenit pe spate si se puteau dezlipi de forme, au fost gata si la interior. Eu ma mai uit si pe geamul cuptorului, fara sa deschid usa si se vede, de regula, cand aluatul isi pierde consistenta umeda. Sper sa-ti iasa data viitoare. O seara frumoasa :)!
Am doar faina neagra si cuptor electric. Încerc acum iar, dar cu spanac. 🙂
Bafta, sa iasa bune :)! Si eu am incercat o data nu spanac, dar nu au iesit bine, asa ca mai lucrez la reteta :).