De mult voiam sa incerc clatitele pufoase sau americane, dar cu ingrediente cat mai sanatoase. Sa fie clatite pufoase cu faina integrala, deci :)… Am pornit de la aceasta reteta, pe care am modificat-o, asa ca, pana la urma, mi-a iesit o varianta intermediara intre clatitele obisnuite si cele foarte groase. Ce mi-a placut cel mai mult e ca au un gust mult mai bun decat clatitele obsinuite.
Ingrediente:
- 200 g faina – 100 g faina integrala din grau ecologic, 100 g faina alba tip 650
- 2 oua
- 1/2 de mar ras
- 2 linguri lapte de capra
- 1 lingurita praf de copt fara fosfati (Biovegan, de la DM)
- 150 g iaurt grecesc
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- un varf de cutit de vanilie
- un praf de scortisoara
- un praf de sare
- 100 ml apa
Am separat albusurile de galbenusuri si am batut putin albusurile, iar galbenusurile le-am amestecat cu putina sare. In iaurt am pus cele doua linguri de ulei, dupa care am turnat totul peste galbenusuri. Treptat, am adaugat faina, in care era si praful de copt, marul ras (foarte fin, pe razatoarea de sticla pentru bebelusi), vanilia si scortisoara. Pentru ca era foarte groasa compozitia, am mai pus doua linguri de lapte de capra si aproximativ 100 de mililitri de apa. Cred ca am subtiat-o totusi prea mult, de aceea nu au iesit atat de groase cum sunt cele americane, ci au o textura intermediara intre cele clasice si acestea, dupa cum ziceam la inceput. Am luat cate un polonic si l-am pus intr-o tigaie de ceramica pe care o unsesem cu un servetel inmuiat in ulei, dupa care am sters-o cu un servetel uscat. Este minunata tigaia asta, am comandat-o online acum cateva luni si sunt super incantata de ea. Nu se lipeste nimic de ea – pot sa fac omleta fara pic de ulei, de exemplu.
Cred ca mi-a luat vreo 10 minute cat am amestecat totul si vreo alte 15 pana le-am copt. La sfarsit, am uns o parte dintre ele cu gem de fragi si restul cu magiun de prune fara zahar. Magiunul fara zahar sau fructele proaspete pot fi o solutie pentru a le oferi si copiilor (nu prea des) clatite. Merg bine si cu fructe pentru ca sunt gustoase si ele, putin dulcegi de la mar si aromate de la scortisoara si vanilie.