A fost prima data cand am facut paine – mai exact, prima reteta de paine cu drojdie, pentru ca mai incercasem o varianta mai putin obisnuita, cu praf de copt. Atunci probabil ca am pus prea putin praf de copt sau prea putina apa, pentru ca a iesit foarte tare, la propriu. De data aceasta, a mea paine cu faina integrala este pufoasa si gustoasa (iar rima, neintentionata :)). Este de-a dreptul perfecta. Bun, pufoasa, dar densa, nu are pufosenia artificiala a painii din comert.
Aveam un cubulet de drojdie in frigider pe care trebuia sa-l valorific cumva, asa ca am facut paine. Dintr-un kg de faina, au iesit doua painici pe care le-am copt in doua forme de chec. Ingredientele sunt cele clasice, simple ca buna ziua. Asadar:
Ingrediente:
- 700 g faina tip 650
- 300 g faina integrala de grau ecologic (daca era dupa mine as fi folosit doar faina integrala, dar nu mai aveam suficienta)
- 1/2 cubulet de drojdie proaspata Pakmaya
- Aprox. 300 ml apa calda
- Un praf de sare neiodata de Himalaya
Preparare:
Am pus toata faina intr-un castron, iar in mijloc am turnat putina apa calda, in care am dizolvat drojdia si am adaugat sarea, apoi am inceput sa amestec si sa pun restul de apa, pana cand am incorporat toata faina. Am framantat cam 10 minute, iar la sfarsit aveam un aluat frumos, bine legat, care nu se mai lipea de maini. Am lasat castronul la cald, pe cuptorul pe care il deschisesem deja, timp de 30 de minute, ca sa creasca. Dupa aceea am impartit compozitia in doua si am asezat-o in forme. Am mai lasat putin, cam 10 minute, apoi am dat la cuptor pentru 40 de minute, ceea ce a produs un miros delicios in toata casa.
La final, am stropit cu putina apa deasupra si am acoperit cu un prosop, pentru a fragezi coaja. Am lasat-o sa se racoreasca si am asteptat, nerabdatoare, sa o pot taia. Asteptarea a meritat: era perfecta, ce sa mai, buna ca painea calda :). Mi-a placut asa de mult, ca tare as repeta experienta, desi iti trebuie destul timp, dar este mai mult de asteptare, la dospit si la copt, decat de preparare efectiva. Chiar daca am folosit numai 300 de g de faina integrala, este mai inchisa la culoare si se vad clar particulele mai mari ale acesteia. Painea pe care o cumpar eu din comert, integrala si ea, este de multe ori aproape alba, cu cateva urme de tarate. Prin urmare, ma intreb cam cata faina integrala folosesc. Probabil, extrem de putina.
Am depozitat painicile intr-o punga de hartie (ideal ar fi fost intr-un sacut textil), iar a doua zi erau la fel de bune. Dupa trei zile se intareste, insa, ceea ce imi ridica si mai multe semne de intrebare fata de painea integrala din comert care ramane pufoasa si elastica timp de mai multe zile.