Sunt mare fan al covrigeilor, pe care incerc sa ii cumpar intr-o varianta cat mai „curata”, fara conservanti si alte prostii. Citind eticheta unora dintre ei, care aveau o lista de ingrediente acceptabile, doar ca erau facuti doar din faina alba, mi-am zis ca n-ar trebui sa fie prea greu sa iasa niste covrigei gustosi din faina integrala. Asa am preparat cativa covrigei cu susan si vin, numai buni de rontait, fara prea multe sentimente de vinovatie.
Si asta e o reteta facuta „la ochi”, fara sa masor cantitatile, dar mai important e ca dureaza foarte putin: 5-10 minute amestecul, plus 20-25 de minute la cuptor.
Ingrediente
- faina integrala de grau (cam 4 maini)
- faina alba (cam 3 maini)
- o jumatate de lingurita de sare de Himalaya
- doua linguri de seminte de susan hidratate in prealabil
- o lingurita praf de copt bio
- ulei de masline (in jur de o lingura)
- vin alb (vreo doua linguri)
Preparare
Am amestecat toate ingredientele intr-un castron pana am obtinut un aluat inchegat si putin lipicios si le-am pus intr-o forma de silicon pentru cookies, pe care o mai folosesc si atunci cand fac delicii bebelusesti :). Ies putini covrigei din cantitatile de mai sus – 12, cate are forma, asa ca data viitoare trebuie sa dublez, daca nu chiar sa triplez cantitatile. Era sa spun ca sa merite efortul, dar care efort? Poate doar cel necesar pentru a spala la final castronul si forma… In sfarsit, ies crocanti si gustosi covrigeii, dupa aproximativ 20 de minute de stat la cuptor. Vinul ii fragezeste, iar susanul le da un gust foate bun. Pot fi pastrati 2-3 zile, fara sa se inmoaie sau sa se intareasca – am facut acest test intentionat, pentru ca, altfel, puteam sa-i mananc cu usurinta doar eu, pe loc :).
